DockMorans Dockmuseum
Orientaliska hörnan
Zofia Zawieruszynski. Melonia, Apolonia, Camryn 2011
Zofia Zawieruszynski. Apolonia
Orientaliska hörnan
Jag har samlat dockor sedan 1964, alltså ett halvt sekel år 2014. Det började med en semesterresa med mamma
och pappa till Dalarna, där jag köpte mina första dockor ett par i Daladräkt. Sedan fortsatte det med samlande av souvenirdockor från all världens hörn, tills jag gick en kurs och lärde mig göra mjuka, s.k. antroposofdockor i början av 80-talet.
Vi skulle göra varsin docka, jag gjorde 8 om jag minns rätt. Glorexdockorna kom in i mitt liv lite senare och de har målade ansikten och peruker till skillnad från de mjuka dockorna som fick olika frisyrer av garn. På 90-talet såg jag att det fanns en kurs i porslinsdockor, då tog jag nästa steg, köpte ugn och en del formar och annat som man måste ha och började göra egna porslinsdockor. Jag gick med i Stockholms Dockmakare och träffade likasinnade.
I min samlig finns en del antika dockor i porslin, men huvuddelen består av moderna dockor. Sedan 2000-talet har jag samlat på mig många fina konstnärsdockor gjorda av bland annat Annette Himstedt, min favorit. Här finns också vagnar, dockmöbler, mjukisdjur och allehanda andra ting, en del gamla, för att åskådliggöra dockorna. Miniatyrdockorna bor naturligtvis i miniatyrhus eller miniatyrskåp där de lever i olika miljöer. Jag har tillverkat en del själv, men det finns nästan allt att köpa på mässor och butiker för att kunna tapetsera, möblera och smycka deras hem.
Jag har verkligen trivts med att ha dockorna omkring mig, men nu har jag möjlighet att visa dem även för andra intresserade med barnasinnet i behåll.
Alla dockor kan inte visas samtidigt, några byts ut efter hand, men de finaste finns alltid med.
Länkar
Tag gärna med lunch/kaffekorg och slå er ner i vår trädgård för
en stunds avkoppling.
Varmt välkomna!
Lotta och Palle Ottosson